Stiftelsen
Falsterbo
Strand

Ägande

Allt du behöver veta om att äga badhytt på stiftelsens mark

Behörighet till ägande

Vem har rätt att äga badhytt?

Enligt stadgarna skall ägarna till de fastigheter, som en gång i tiden köptes från Malmö-Trelleborgs Järnvägs AB:s s.k. Västra område, ges tillträde till Stiftelsens strandområde och ha badhytt där. Området, som berättigar till att ha badhytt på Stiftelsens område, framgår av det markerade området på kartan nedan.

Visa karta i fullskärm

Att äga badhytt

Hur förvärvar man badhytt?

Vellinge kommun ger inga nya tillstånd att uppföra badhytter då de är placerade inom naturreservat och strandskyddsområde. En förutsättning för att förvärva en badhytt inom stiftelsens område är således att köpa av någon som vill sälja. Stiftelsen förmedlar dock inga badhytter men noterar eventuella köp- och säljintressen.

Arrendeavtal

Mellan Stiftelsen och badhyttsägaren (arrendatorn) skall upprättas ett arrendeavtal, som reglerar respektive parts rättigheter och skyldigheter. I arrendeavtalet föreskrivs bl.a. att:

Regler för ägare

Allmänna regler

Stiftelsens markområde omfattas av reglerna för strandskydd (se dessa nedan) och en del av markområdet ligger i Flommens naturreservat (se dessa regler nedan). Det är viktigt och angeläget att respektera dessa regler.

Vidare är det viktigt att respektera Vellinge kommuns föreskrifter beträffande badhytter. Enligt dessa ger kommunen bl.a. inga nya tillstånd att uppföra badhytter, då dessa ligger i naturreservat och strandskyddsområde (se Vellinge kommuns hemsida).

Vellinge kommuns hemsida

Strandskyddets omfattning

Strandskyddet är till för att ge alla människor tillgång till stränderna, och för att bevara goda förutsättningar för ett rikt växt- och djurliv på land och i vatten. Strandskyddet gäller samtliga stränder vid havet, insjöar och vattendrag oavsett storlek. Strandskyddszonen omfattar både land och vatten, inklusive undervattensmiljön. Den utgår från strandkanten och sträcker sig vanligtvis 100 meter i båda riktningarna. I Vellinge kommun har strandskyddet utökats till 300 m längs kusten.

Strandskyddets regler

Det är miljöbalken som reglerar vad man får och inte får göra inom strandskyddsområde. Inom strandskyddsområde får inte:

Förbuden gäller inte byggnader, anläggningar, anordningar eller åtgärder som inte avser att tillgodose bostadsändamål som behövs för jordbruket, fisket eller skogsbruket och om de till sin funktion måste finnas inom området för strandskydd.

Källa: Vellinge kommuns hemsida

Flommens naturreservat

Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar skall förbud gälla att:

Källa: Länsstyrelsen Skånes hemsida
A pen and ruler at the bottom of the page

Design av Jacob Lundell